dissabte, 1 de febrer de 2014

POESIA URBANAPoema transitable en tres temps de Joan Brossa


Un diumenge assolellat em vaig decidir anar a veure "El poema transitable de Joan Brossa" que es troba situat en una zona ajardinada d'Horta entre el Velòdrom i el Laberint. Aquest original monument el van encarregar l'any 1984 a Joan Brossa els arquitectes del velòdrom i el laberint, Esteve Bonell i Francesc Rius.


 Cal recordar que Joan Brossa i Cuervo (Barcelona, 1919-98) fou un poeta, dramaturg i artista plàstic, encara que ell denominava com a «poesia» tot el que feia. És el poeta avantguardista català més important de la segona meitat del segle XX.

Fou un dels fundadors del grup artístic avantguardista Dau al Set (1948), grup que és considerat el primer gran referent de la cultura de resistència de la postguerra espanyolaJoan Brossa va ser un dels primers defensors de la poesia visual de la literatura catalana. La seva obra creativa abraça tots els aspectes de l'art: la poesia, la prosa, el cinema, el teatre, la música, el cabaret, les arts escèniques, la màgia, el circ i les arts plàstiques. De fet, per a Brossa no existien diferències entre els diversos gèneres; afirmava que «els gèneres artístics són mitjans diferents per expressar una realitat idèntica. Són els costats d'una mateixa piràmide que coincideix al punt més alt».

Placa que fa referència a les tres parts del poema

La primera A que representa el naixement
Accidents trobats pel camíA destruïda, que representa la mort. Al fons es veu part del velòdrom


El poema transitable està dividit en tres parts ( tal com indica la placa): el naixement, els accidents trobats pel camí i finalment la destrucció o mort. Les tres parts estan formades, visualment,  primer per una lletra A que representa el naixement, a continuació per signes de puntuació disseminats per l’herba, que simbolitzen tot el que trobem pel camí de la vida i finalmente es mostra la letra A destruïda, que figura el fi, la mort i la destrucció. El poema visual d'en Joan Brossa dibuixa un conjunt curiós i atractiu que cal llegir com un gran poema corpori. Brossa va explicar el significat del poema d'aquesta manera:"La vida dels éssers és sotmesa a una evolució degradant, que acaba en destrucció".

És un monument que no et deixa indiferent, fa reflexionar com la major part de les obres d'en Brossa, sovint  en contra de tot sistema de valors socials establerts.Si voleu tenir informació del grup artístic Dau al Set cliqueu aquí

Magda Simon Parés

2 comentaris:

  1. Els vostres escrits, em fan tenir el desig de passejar-me per aquests indrets amagats de la meva Barcelona. Gràcies per la recerca que feu.

    ResponElimina
  2. Sóc barcelonina de soca-rel i no coneixia l'existència d'aquest indret tan curiós. Gràcies, Magda, per fer-nos-el avinent. Mercè Pons

    ResponElimina