divendres, 21 de febrer del 2014

“Street art" a Barcelona

Una de les obres més famoses de Banksy

L’art urbà, “street art” en anglès, es refereix a tot l’art que es fa al carrer i engloba tècniques diferents, sent les més habituals el grafiti i l’estarcit (utilització de plantilles). El seu objectiu és sorprendre al vianant i al mateix temps fer una crítica social i política.




Una altra obra de Banksy

El que inicialment va ser considerat com una forma incívica d'embrutar parets ha obtingut finalment el reconeixement dels especialistes i del públic gràcies a l’aparició d’artistes d’alt nivell i a la seva internacionalitat. L'artista més conegut és l’anglès Banksy que ha ocultat sempre la seva identitat real. A Londres, alguns dels seus murals satírics han estat retirats i venuts en subhastes a preus elevadíssims.

A Barcelona tenim una bona representació d’art urbà fins al punt que l’Hotel Le Méridien, situat a la Rambla 111, ha editat una guia adreçada als clients per ajudar-los a descobrir la seva presència a carrers o places de la ciutat.

El tauró del Carmel
Detall de les falses escates del tauró
Una de les obres més espectaculars és l’immens tauró  del Carmel, al carrer del Santuari, que ha dignificat aquella part del barri. L’autor és l’italià Blu (que també va d’incògnit) i el va pintar, amb el vistiplau de l’Ajuntament, l’any 2009. El tauró fa 25 metres de llargada i està cobert de dibuixos de bitllets de 100 € com a falses escates per fer-nos arribar un missatge contra el consumisme. 


Persiana als voltants de la plaça del Mercat de la Llibertat
Persiana als voltants de la plaça del Mercat de la Llibertat

Quan es va tornar a obrir el Mercat de la Llibertat de Gràcia, després de la seva rehabilitació, l’any 2011, els botiguers de l’entorn van encarregar a la plataforma “Enrotlla’t” la decoració de les seves persianes. El resultat va ser brillant però la plataforma va rebre uns dies més tard, per part de l’Ajuntament, un avís de sanció i confiscació del material... La primavera passada, es va dur a terme una iniciativa similar al Mercat de l’Abaceria, també a Gràcia.


Ricardo Cavolo als Encants

L'última gran acció celebrada a Barcelona va tenir lloc l’1 de febrer als murs que envoltaven els antics Encants just abans d’enderrocar-los. El festival, organitzat per “Ús Barcelona” i amb el beneplàcit municipal, va aplegar un munt d’artistes tant locals com estrangers. Només es conservarà l'obra de l’artista invitat, l’italià Ricardo Cavolo.

I l'últimíssima acció, que va començar dimecres, consisteix en la reproducció del mural contra la sida que va pintar Keith Haring durant la seva visita a Barcelona el  febrer de 1989. El grafiti de 30 x 2 m. primer va ser malmès i després enderrocat junt amb l'edifici que el sustentava. Prèviament però es van fer calques i fotografies que ara permeten la seva nova vida a una pared al costat del MACBA gràcies al treball de restauradors del propi MACBA. Está previst inaugurar-lo el proper dia 27, en ocasió del 25è aniversari de la seva creació.

Els restauradors del MACBA en plena feina, divendres 21 de febrer

 
Persiana al carrer Gran de Gràcia



Descobrir l’art urbà pot ser un al•licient més en les nostres passejades per la ciutat, que ens pot portar a la reflexió o al simple gaudi de l’obra.


Persiana al carrer Verdi


M. Carme Juan Torné

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada