dilluns, 10 de febrer de 2014

JOSEP LLIMONA I BRUGUER

Com que el nostre blog tracta de l'Art als carrer de Barcelona,  no podia faltar endinsar-me breument en el treball  d’en Josep Llimona i Bruguer ( Barcelona 1864-1934)  que és considerat com un dels màxims exponents de l'escultura modernista i àdhuc, per molts, és el més gran escultor modernista català.
Josep Llimon a ( dibuix d'en Ramon Casas)


Josep Llimona va estudiar a l’Escola de la Llotja entre 1880 i 1884, va continuar la seva formació a Roma i a altres capitals europees i quan va tornar a Barcelona es va integrar plenament en el moviment modernista i va fundar junt amb el seu germà Joan el Cercle Artístic de Sant Lluc.
És autor de més d’un centenar d’obres, va treballar la figura femenina, la temàtica religiosa, va realitzar alguns encàrrecs d’escultura funerària i també alguns monuments públics.Escultura se Sant Jordi situada a Montjuïc (1924) i considerada una de les seves millors obres
El Forjador a  la Plaça Catalunya (1930)

Ramon Berenguer el Gran a la Plaça de Ramon Berenguer ( 1880)
Monument al Dr.Robert a la Plaça Tetuan 


Però el que voldria destacar preferentment és l'escultura que està situada enfront mateix del Parlament de Catalunya, anomenada "Desconsol".

L'escultura és en la seva totalitat de marbre i representa una noia nua recolzada en una pedra de forma escalonada  que al mateix temps reposa en un marbre rectangular i tota el conjunt està ubicat al bell mig d'un petit llac ovalat rodejat de plantes.

L'espai on es troba situada,  forma part d'un recinte limitat per una tanca de xiprers esporgats amb algunes obertures per facilitar el pas. Davant la tanca vegetal hi ha seients de pedra on la gent pot estar-hi tranquil·lament reposant, contemplant l'escultura i admirant l'edifici del Parlament que es veu al fons.

Les escultures de Josep Llimona representen personatges d'una gran diversitat expressiva: rígids, pensatius, desprenent poder, força, triomf... Les admiro totes per la seva potència i bellesa artística,  però no em transmeten tanta emoció com "Desconsol".

Aquesta obra d'art de línies suaus i delicades compagina molt bé amb la blancor del marbre. La postura del cos de la noia comunica el  desànim,  la desesperació,  la indefensió. Té tota la força emotiva del decaïment emocional, amb el cabell tapant una cara que imaginem compungida per la pena o pel plor. 

 Amb “Desconsol " Josep Llimona va obtenir el premi d’honor en l’ Exposició Internacional d’Art de Barcelona de 1907.

Aquest és un dels espais que hi ha a Barcelona que val la pena visitar i que ens fa pensar en la gran quantitat d'artistes magnífics que han existit i, per sort, en seguim tenint,  fills de la nostra terra i que ens omplen d'orgull.


Escultura "Desconsol" a la Ciutadella


Cercle Artístic de Sant Lluc

Magda Simon Parés1 comentari:

  1. Meravellós Llimona! Ningú a tractat com ell el cos i el rostre de la dona: El Sant Jordi de Montjuïc és únic; el rostre expressa força i noblesa.

    ResponElimina