dissabte, 22 de febrer del 2014

UN ENGANYATALL MOLT ORIGINAL

A la plaça de la Hispanitat, a mig camí entre la Sagrada Família i la Monumental, en la intersecció entre Aragó, Consell de Cent, Marina i l’Avinguda Diagonal, hi trobem una casa ben singular. Com a veïns de aquest immoble, estan representats una sèrie de personatges il·lustres i famosos vinculats a casa nostra només que... estan pintats.



Visió general de la paret mitgera
 Així personatges com Francesc Macià,  Lluís Companys ,Josep  Tarradellas, Jacint Verdaguer,  Antoni Gaudí, Cristòfor Colom, Mercè Rodoreda, Pablo Picasso, Ildefons Cerdà, Joaquim Blume, Carmen Amaya,  Antonio Machín i molts d'altres, treuen el cap per aquesta façana.


Els tres presidents: Francesc Macià, Lluís Companys  i  JosepTarradellas


A la botiga de la dreta hi ha la Mercè Rodoreda



Entre la gran varietat de llibres n'hi ha de la Montserrat Roig

Aquesta paret es va pintar amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992. Tot plegat va ser un encàrrec durant la campanya Barcelona posa’t guapa que en la vigília dels Jocs Olímpics impulsava la neteja i remodelació de diferents paisatges urbans en mal estat. 

 L’enganyatalls* és una tècnica molt utilitzada al països de la Mediterrània que consisteix en pintar les parets amb dibuixos per simular l’aparença real i corpòria de les coses. Aquesta paret d'uns 400 metres quadrats de superfície la van pintar uns artistes vinguts de l’altre costat dels Pirineus, una cooperativa d’artistes de Lió anomenada la Cité de la Creation. Els treballs es van iniciar el 1989 i van durar tres anys. El dia 24 de febrer de 1992 es va inaugurar amb el nom de Balcons de Barcelona.



Rètol on hi ha escrit: BALCONS DE BARCELONA
Ara, més de 20 anys després, els personatges llueixen més bona cara que mai gràcies a una tasca de restauració.


Joan Miró, Carmen Amaya i Pablo Picasso

Aquesta paret l'havia vist un munt de vegades, però sempre des de l'autobús o bé tot caminant per l'altra banda de la plaça.Com que les tonalitats són molt suaus, de lluny no s'aprecia la gràcia dels personatges que estan representats. Aquesta vegada l'he vist de prop i he pogut admirar detingudament les  pintures: són perfectes,  molt ben aconseguides. Donen a aquest xamfrà una gran originalitat, a part que s'ha aconseguit embellir aquesta paret situada en un lloc tan cèntric.

*Per cert, la paraula enganyatall figura al DIEC2 com a "suggestió enganyadora" en general, però no consta en el diccionari de la Enciclopèdia Catalana. Per designar aquest artifici artístic en concret, el castellà utilitza la paraula" trampantojo" i en francès la locució"trompe-l'oeil".

Magda Simon Parés

Més informació sobre els enganyatalls

2 comentaris:

  1. No coneixia la paraula enganyatall. Jo feia servir trampantojo o trompe-oeil també força explícites. La deliciosa façana que descrius, és molt a prop de casa meva però, vols creure que mai m´he entretingut en mirar-la detingudament. Gràcies a la teva encertada descripció prometo que ben aviat ho faré. Gràcies maca.

    ResponElimina
  2. Sempre que he passat per davant d'aquesta façana em pregunto perquè no en fan més d'aquests "balcons de Barcelona"?
    Enganyatall? també desconeixia la paraula.
    Com li diríem avui a l'enginyósa tècnica que va utilitzar ahir Jordi Évole en el documental "Operación Palace"?................:-)

    ResponElimina