dilluns, 25 de novembre de 2013

ELS DRACS DE BARCELONA (I)

Potser perquè Sant Jordi és el Patró de Catalunya, junt amb la Mare de Déu de Montserrat, molts artistes –sobre tot els modernistes- han omplert façanes, portes, fanals, surtidors i fonts de Barcelona amb dracs de tota mena, alguns de molt famosos i d’altres que sovint ens passen desapercebuts.
Segons algunes fonts consultades, n’hi ha 400 i, si els busquem, els trobem en forma d’escultures, gravats o relleus i materialitzats en ceràmica, rajola, ferro forjat o pedra, multicolors o monocroms. Normalment tenen un aspecte ferotge però tots ells observen i vigilen mansament la vida de la ciutat.

Ara us mostro alguns dels nostres 
dracs més coneguts:Casa Batlló al Passeig de Gràcia: remodelada per Antoni Gaudí, el disseny de l’edifici es va fer inspirat en un drac. La part superior en recorda l’esquena arquejada i les teules ceràmiques en són les escates. 

Escultura de Sant Jordi d'Eugeni Arnau a la façana de la Casa Amatller, de Puig i Cadafalch, al Passeig de Gràcia.

Escultura de Sant Jordi també d'Eusebi Arnau al Palau del Baró de Quadras, de Puig i Cadafalch, a la Avinguda Diagonal, 373.Drac espectacular de la Casa Bruno Cuadros, a la Rambla: coneguda popularment com a Casa dels Paraigües, va ser remodelada per l'Arquitecte Josep Vilaseca. 

I us presento també dues parelles de dracs menys coneguts que he descobert badant pels carrers de Barcelona:
Portalada i detall de l'edifici de Rambla Catalunya 17, cantonada amb Gran Via.Porta de ferro forjat de l'edifici de l'Avinguda Diagonal, 411.
I també tenim un Sant Jordi sense drac ni princesa. Es tracta de l'escultura de Joan Rebull, situada a la part posterior de Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona, a l'Avinguda Diagonal amb Rambla de Catalunya.M. Carme Juan Torné

2 comentaris:

 1. És el nostre animal nacional (i el burro català). Precisament el diumenge vaig passar per davant de la casa Pia Batllò, a la Rambla de Catalunya i em vaig fixar en els molts dracs que l'ornen. Casualitats.

  ResponElimina
  Respostes
  1. És la del núm. 17? No sabia el nom de la casa. Gràcies pels teus comentaris.
   Una abraçada.

   MC

   Elimina