dilluns, 11 de novembre del 2013

L’ASTROLABI DE LA PLAÇA DEL SOL


Astrolabi nàutic


Astrolabi: “Instrument emprat antigament per a observar la posició dels astres. Introduït a la Península Ibèrica pels àrabs, fou adaptat a la numeració llatina i construït a Catalunya per Sunifred Llobet. L’astrolabi nàutic, usat durant l’edat mitjana, fou substituït per l’octant i posteriorment pel sextant”.





A la nomenclatura dels carrers de Gràcia es troben les sèries, és a dir, agrupació de carrers batejats sota un determinat concepte i que confereixen al barri caràcter i singularitat. Hi ha el denominat “Barri del joier”, constituït per la plaça del Diamant i els carrers Or, Perla, Robí  i Topazi. Més avall trobem la sèrie de carrers d’aires liberals i progressistes com Fraternitat, Legalitat, Llibertat i Progrès. La sèrie de fitònims compta actualment amb el carrer de les Camèlies i el carrer del Llorer i la de zoònims dedica carrers al Cigne i a l'Oreneta. La mitologia també hi té un lloc amb els carrers Minerva, Neptú i Venus. I, finalment, es mostra la sèrie d’astronomia amb la plaça del Sol i els carrers del Planeta i del Sol; llàstima que els carrers Eclipsi, Estrella i Lluna -tan suggeridors- van veure el seu nom canviat per d'altres totalment anodins.



Edifici de la Plaça del Sol
Oratori de Sant Felip Neri a la plaça del Sol.
Un colom s'ha aturat a les mans del Sant

Quan el 1985 es va remodelar la plaça del Sol  per fer-hi un parking (contigu al Refugi antiaeri construït durant la guerra), es va encarregar a Joaquim Camps l’escultura en bronze Astrolabi. L'obra està constituïda per un rellotge de sol semiesfèric rodejat de representacions corpòries dels signes del zodíac i a la concavitat té gravades les línies horàries des de les 6 del matí a les 6 de la tarda.




Penso que l'Astrolabi és un bona al·legoria de les preferències astronòmiques de la zona.

M. Carme Juan Torné



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada