dimarts, 3 de desembre de 2013

L'INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS
La Casa de Convalescència


L'Institut d'Estudis Catalans ( carrer del Carme, 47) es troba ubicat a l'antiga Casa de Convalescència, un edifici del segle XVII construït gràcies a la generositat de Pau Ferran. Situat a l'esquerra de la Rambla, al cor del Raval de Barcelona, forma part del gran conjunt sanitari integrat per l'antic Hospital de la Santa Creu, que també comparteixen l'actual Biblioteca de Catalunya i el Col·legi de Cirurgia (posteriorment, Facultat de Medicina i ara seu de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya).


Només passar la magnífica porta d'entrada hi ha un fris de rajoletes historiades amb tons grocs i blaus que rodegen tot el vestíbul. Adossat a aquesta faixa hi ha un banc de pedra.
Si travessem el vestíbul  trobem un gran pati quadrat amb galeries de dos pisos i decorat amb rajoles valencianes.


Al centre de l'espai hi ha un pou coronat amb una estàtua de Sant Pau  obra de Lluís Bonifaç, una obra mestra de l'escultura catalana del segle XVII. Segons indica Francesc Fontbona,(*) la tria del sant es deu al fet que un dels màxims mecenes, que va permetre la construcció de la Casa de la Convalescència de l'edifici,  va ser Pau Ferran, qui va voler posar el seu patró al bell mig d'aquest pati i qui també va incloure el seu escut d'armes arreu de la construcció. Una evident transformació en icona del cognom del mecenes.


Escut d'armes del màxim mecenes Pau FerranFont que està adossada al pou

Damunt les arcades podem veure diverses  gàrgoles  que representen  animalsLes portes de l’Institut d'Estudis Catalans durant el dia estan obertes i des de l’exterior es veu el vestíbul i el pati interior de manera que tant la façana com aquesta part tan visible les he considerat art al carrer.
Tota la zona que està a peu de carrer o sigui molt a l'abast del públic  es pot veure sense sol·licitar visita guiada i està plena d'art. Malgrat tot, val la pena endinsar-nos per acabar de gaudir de tota la riquesa cultural que està a bon resguard als espais interiors.

L’IEC en el seu interior recull ingents obres  d’art donades pels millors artistes del país. Entre aquesta gran quantitat d'obres, hi podem trobar peces de ceràmica, escultures, pintures, gravats, etc. És un tresor de la nostra ciutat digne de ser admirat.

Cal dir que al segon pis  hi ha un dels pocs jardins penjats de la ciutat de Barcelona, que, en memòria de l'autora, ha esta batejat amb el nom de "jardí de Mercè Rodoreda" i conté una mostra de les seves flors i plantes preferides: camèlies, gloxínies, mimoses, nenúfars...

(*) historiador de l'art i membre de la Secció Històric-Arqueològica de l'IEC

TANKA

Oh! Barcelona
plena d'art i mestria
a tots els barris.
Tresors d'artesania
que n'estem orgullosos.

Magda Simon Parés

Si voleu tenir més informació cliqueu als enllaços següents:
https://sites.google.com/site/narracions/index-narracions/2-catalunya/--palaus-i-altres-edificis/10-la-casa-de-convalescencia

http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/11/08/google-street-view-ie/

http://www.iec.cat/activitats/entrada.asp

http://ca.wikipedia.org/wiki/Institut_d%27Estudis_Catalans1 comentari:

  1. El conjunt arquitectònic és una meravella d'harmonia i serenor. Us felicito per la tria que feu, que posa de relleu les valuoses obres d'art que podem trobar per qualsevol racó de la ciutat.

    ResponElimina