dissabte, 28 de desembre de 2013

EL PARC DEL CLOT


Durant més d’un segle, els tallers de la RENFE, inaugurats el 1858, van ocupar una vasta extensió de terreny que dividia el barri del Clot i separava serveis tan importants com l’Ajuntament i el Mercat.

Amb el temps, els tallers van quedar obsolets i el 1986, dins dels projectes de millora de infraestructures previs a les Olimpíades del 1992, es va decidir soterrar les vies que hi conduïen els trens i transformar l’enorme solar resultant en un parc. El projecte del Parc del Clot va ser dissenyat per l’arquitecte Daniel Freixes, especialista en la rehabilitació d’espais arquitectònics, junt amb el també arquitecte Vicente Miranda, i és al mateix temps un nexe de connexió del teixit urbà i una zona d’esbarjo. Un dels molts encerts del projecte va ser conservar i integrar les façanes amb arcades dels diversos locals que constituïen els tallers amb la qual cosa van aconseguir conferir uniformitat i caràcter al parc.Dóna gust passejar-se per la zona verda, ondulada en alguns sectors, sense perdre de vista els antics murs que donen la sensació de claustres post-industrials. 

Un d’ells acull l’escultura “Ritus de primavera” de l’artista nord-americà Bryant Hunt. Realitzada en bronze, té una alçada de quatre metres i representa un salt d’aigua.

En un altra àrea els murs, altíssims, es transformen en un aqüeducte d’uns 25 metres de llargada que acaba en un salt d'aigua sobre el llac. 

Aquests elements aqüífers són sens dubte un recordatori del Rec Comtal que travessava el districte de Sant Martí  i que dóna nom al carrer de la Sèquia Comtal, molt a prop del Parc, 


La vegetació del Parc és majoritàriament mediterrània amb pins, alzines, xiprers i palmeres i també amb baladres i llorers. Hi ha una zona d'esports polivalent i també un Punt Verd en un dels extrems.El Rec Comtal


Aigües vives
vapors i vernedes
alimentàveu.


Si voleu conèixer tot el recorregut del Rec Comtal, feu un clic aquí


M. Carme Juan


2 comentaris:

  1. He llegit l'extens article del recorregut del rec i veig que passava pel meu actual barri del Fort Pienc. Aniré un dia a passejar per aquest parc tan bonic que encara no conec.

    ResponElimina
  2. Dit i fet. La setmana passada vaig anar a passejar pel parc del Clot i em va agrada molt. No està gaire lluny de casa meva i vaig tornar a peu. Sembla mentida el desconeixement que tenim d'alguns barris propers de Barcelona.

    ResponElimina