dijous, 13 de març de 2014

L'ESCOLA THAU DE BARCELONA

El diumenge dia 9 de març es va celebrar a Barcelona el 50è aniversari de l’escola Thau, que està situada a l’Avinguda d’Esplugues.



Fotografia que va  publicar La Vanguàrdia el dilluns 10 de març.Trobada a l'amfiteatre d'exalumnes, alumnes, docents i altres treballadors de l'escola  al llarg d' aquests 50 anys

Aquest fet i el que jo hi vaig treballar  m’ha animat a donar a conèixer,malgrat sigui fent una lleugera pinzellada,  aquesta escola que des dels seus inicis va aplicar una pedagogia innovadora i va anar incorporant els avenços pedagògics que sorgien. A la dècada dels seixanta Thau va ser una de les escoles referent en la defensa de la cultura de Catalunya. ”És una de les nostres principals senyes d’identitat”, diu la seva actual directora.



Thau va obrir les portes l’any 1964 al carrer Reina Victòria de Barcelona. Tres anys més tard es va traslladar a un edifici del carrer Doctor Roux, però aviat es va quedar petit i es van haver de tornar a mudar, aquesta vegada al carrer Anglí.


Entre 1972 i 1974 els arquitectes Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay van construir una nova escola i van aconseguir una de les seves obres més afortunades. Inauguren les instal·lacions actuals, a l’Avinguda d’Esplugues, en uns terrenys de 14.000 metres quadrats. Es tracta d’un edifici molt singular.

L'escola fotografiada  des de l'Avinguda d'Esplugues

Ben poques escoles tenen un perfil arquitectònic tan ben definit i característic com la Thau.
L’arquitecte David Mackay ja va recordar fa pocs dies, quan va visitar l’escola: ”En aquest edifici volíem recrear una ciutat, de manera que les classes fossin les cases i el pati com el carrer, l’espai d’integració social”.


L'edifici de Parvulari i Primària

L'edifici de Secundària

A la planta baixa hi ha el parvulari
La construcció està dividida en dos volums que posteriorment s’han unit per un pont cobert i de vidre que comunica Parvulari i Primària amb Secundària i entre aquests dos edificis un gran amfiteatre, que és el punt de trobada de docents i alumnes en les celebracions.


Celebració de Sant Jordi a l'amfiteatre. A l'esquerra s'aprecia el poliesportiu

Una característica arquitectònica és l’obertura tant a nivell exterior com a nivell interior  i una altra característica és la gran quantitat de vidre que fa que durant el dia hi hagi molta llum a l’interior i a la nit, quan l’escola té els llums encesos,  es projecta obertament a l’exterior.

L’estructura d’aquest centre escolar va estar molt pensada i estudiada perquè el bon disseny d’un edifici influeix molt en la tasca que s’hi ha  de portar a terme. Al llarg dels anys s’hi han fet algunes modificacions a proposta del professorat i de la direcció segons les necessitats que han anat sorgint, a més s'ha construït un gran poliesportiu.

Una vegada més hem d'estar orgullosos de la creativitat i innovació que es dóna al nostre país.

Magda Simon Parés




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada