diumenge, 23 de març del 2014

ESCULTURES DE L'ÈPOCA DELS JOCS OLÍMPICS DE BARCELONA

Els jocs olímpics no van ser només un esdeveniment esportiu sinó també una manifestació cultural que va enriquir la ciutat amb una pluralitat d’actes i exposicions que en cas de Barcelona es va materialitzar des del 8 d’octubre de 1988. La llista de manifestacions artístiques va ser nombrosa.






L’elecció l’any 1986 de la candidatura de Barcelona per organitzar els Jocs Olímpics de 1992 va representar una fita decisiva per la nostra ciutat entre d’altres motius perquè ens va donar l’oportunitat de repensar una vegada més la ciutat. Amb aquesta visió es va poder fer front a les greus carències urbanístiques, socials i infraestructurals que venia arrossegant.

A l’hora  de construir o remodelar els edificis més emblemàtics dels Jocs Olímpics es va optar per la col·laboració d’arquitectes de renom i es van  transformar barris, construir edificis, noves vies de comunicació, instal·lacions esportives... No només es va tractar de preparar les zones on s’havien de desenvolupar les proves olímpiques, sinó que es va seguir un model d’intervenció i dinamització de tota la ciutat que posteriorment ha estat ampliament reconegut per tothom i que n’estem molt orgullosos.


Estadi olímpic rehabilitat per l'ocasió

Es van construir places, jardins per humanitzar els barris, i, això va comportar també embellir-los amb obres escultòriques de reconeguts artistes catalans, espanyols i estrangers. Es va portar l’art als carrers i a les places de barris de la ciutat tradicionalment mancats d’elements escultòrics, i al mateix temps que aquest art tingués un vincle molt directe amb el seu entorn per a contribuir a millorar-lo.

El 1992 es van col·locar més de cinquanta escultures. I a aquestes cal sumar-hi unes cinquanta més que s’havien instal·lat des de la designació de la ciutat com a organitzadora dels XXV Jocs Olímpics,  per tant, el patrimoni escultural de la ciutat va augmentar de forma  considerable.

Una de les escultures més coneguda és "Barcelona’s Head" (Cap de Barcelona) de Roy Lichtenstein  situada al Passeig de Colom. Roy Lichtenstein va ser un pintor nascut a Nova York d’art pop, artista gràfic i escultor, conegut sobretot per les seves interpretacions a gran escala de l’art còmic. Les seves obres són molt valorades arreu del món.




Detall de la cara

Una altra manifestació escultòrica és la que es troba al Passeig del Born on el barceloní Jaume Plensa va deixar la seva obra "Born", consistent en un enorme bagul muntat sobre un dels bancs del passeig i una sèrie de bales que apareixen distribuïdes al llarg del passeig. El fil conductor és el passat del barri de la Ribera fent referència als gremis i als fets bel·licistes viscuts en aquest lloc pel 1714. El conjunt presenta un cert aire misteriós i porta a l'espectador a reflexionar. Jaume Plensa continua la seva trajectòria escultòrica arreu del món i ha obtingut un merescut reconeixement internacional.

Les dues escultures a banda i banda del Passeig del Born

Les obres vistes  des d'una altra  perspectiva 

Aquesta obra forma part del conjunt conegut com "Cofiguracions urbanes”.  Les vuit obres d'aquest conjunt estan situada en els carrers i les places de dos dels barris més antics i emblemàtics de la ciutat: La Barceloneta i la Ribera.


Magda Simon Parés




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada