El Parc Diagonal Mar es troba al districte de Sant Martí i s'hi pot accedir pels carrers Selva de Mar, Llull, Josep Pla i Avinguda Diagonal. Es ubicat en part dels terrenys de l’antiga fàbrica MACOSA, dedicada principalment a la fabricació de ferrocarrils i que va deixar de funcionar l’any 1991 quan la producció es va traslladar a Santa Perpètua de Moguda.
El Parc té una extensió de 14 hectàrees i es va començar a construir l’any 1995, dins del projecte de transformació urbanística del litoral nord de Barcelona amb motiu de la celebració del tan criticat Fòrum de les Cultures. Es va inaugurar el 2002.
Va ser dissenyat per la parella d’arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue que van tenir com a prioritat que el parc fos sostenible i autosuficient amb la utilització de l’energia renovable. Pel rec de les àmplies zones de vegetació s’utilitzen les aigües freàtiques, conduïdes per uns tubs aeris que recorren tot el parc com una aranya immensa.
Un altre objectiu dels arquitectes va ser establir una relació harmònica entre arquitectura, paisatge i qualitat de vida dels usuaris.
El Parc s’articula al voltant de dos estanys rics en fauna autòctona i es divideix en cinc superfícies que per si mateixes constitueixen unitats diferenciades dins del conjunt. Hi ha una sèrie de camins i arreu s'ha emplaçat, separant i endreçant espais, llarguíssims bancs de formigó, batejats per Miralles amb el nom de "Lungo mare", que volen evocar les ones del mar i que estan pensats per acollir grups de gent i pels jocs infantils.
La línea en moviment que condueix les aigües freàtiques abraça testos immensos, decorats amb trencadís, que pengen d'altes pèrgoles metàl·liques o bé reposen sobre un paviment fet amb rajols de diferents classes i composicions, que acoloreixen el sòl i ens recorden els antics enrajolats dels patis i cases de l'Eixample.
Una mostra de l'enrajolat |
Detall del trencadís |
El Parc Diagonal Mar, el segon més gran de Barcelona, és un espai immens i assolellat, diàfan, absolutament accessible, on els llacs amb escultures que expulsen aigua vaporitzada comparteixen protagonisme amb petits turons coberts de gespa i una vegetació exuberant. Com a arbre exòtic i únic a Barcelona, hi ha un drago canari que s'ha adaptat molt bé al clima de Barcelona
Un bocí de la zona ajardinada |
També hi ha una gran zona de jocs infantils, una passarel·la elevada sobrel'aigua i una gran plaça central.
Us recomanem la visita perquè és un lloc per passejar i per seure al sol, per jugar i per practicar esports on, una vegada més, la tecnologia, l'estalvi de recursos i un gran esperit creatiu han donat com a fruit una obra magnífica per a la nostra ciutat. I us la recomanem també per retre homenatge a l'Enric Miralles que no va poder veure la seva obra acabada.
Carme Juan i Magda Simon