Potser perquè Sant Jordi és el Patró de Catalunya, junt amb la Mare de Déu de Montserrat, molts artistes –sobre tot els modernistes- han omplert façanes, portes, fanals, surtidors i fonts de Barcelona amb dracs de tota mena, alguns de molt famosos i d’altres que sovint ens passen desapercebuts.
Segons algunes fonts consultades, n’hi ha 400 i, si els busquem, els trobem en forma d’escultures, gravats o relleus i materialitzats en ceràmica, rajola, ferro forjat o pedra, multicolors o monocroms. Normalment tenen un aspecte ferotge però tots ells observen i vigilen mansament la vida de la ciutat.
Ara us mostro alguns dels nostres dracs més coneguts:
Ara us mostro alguns dels nostres dracs més coneguts:
Casa Batlló al Passeig de Gràcia: remodelada per Antoni Gaudí, el disseny de l’edifici es va fer inspirat en un drac. La part
superior en recorda l’esquena arquejada i les teules ceràmiques en són
les escates.
Escultura de Sant Jordi d'Eugeni Arnau a la façana de la Casa Amatller, de Puig i Cadafalch, al Passeig de Gràcia.
Escultura de Sant Jordi també d'Eusebi Arnau al Palau del Baró de Quadras, de Puig i Cadafalch, a la Avinguda Diagonal, 373.
Drac espectacular de la Casa Bruno Cuadros, a la Rambla: coneguda popularment com a Casa dels Paraigües, va ser remodelada per l'Arquitecte Josep Vilaseca.
I us presento també dues parelles de dracs menys coneguts que he descobert badant pels carrers de Barcelona:
Portalada i detall de l'edifici de Rambla Catalunya 17, cantonada amb Gran Via.
Porta de ferro forjat de l'edifici de l'Avinguda Diagonal, 411.
I també tenim un Sant Jordi sense drac ni princesa. Es tracta de l'escultura de Joan Rebull, situada a la part posterior de Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona, a l'Avinguda Diagonal amb Rambla de Catalunya.
![]() |
M. Carme Juan Torné